Verslag ACNN Races Zandvoort

Wat aanvankelijk een droge dag lijkt te worden, is er een met veel wind en regen. De coureurs van de PTC-cup maken zich op voor de 5e race dag van het seizoen op Circuit Park Zandvoort!

Het circuit van Zandvoort glimt als een spiegel door de grote hoeveelheden water die telkens naar beneden komen. Voor Rianne Bergman een extra uitdaging, het is de eerste keer dat ze op dit circuit een wedstrijd zal verrijden. Ruben Lohuis daarentegen moet zijn concurrenten voorblijven om de koppositie te behouden in het kampioenschap.

De kwalificatie begint nat maar Ruben heeft de lijnen snel te pakken, Rianne heeft nog wat moeite met het gevoel in de auto vanwege het glijden en slippen in de bochten. Het stopt met regenen en naarmate de kwalificatie vordert begint er een droge lijn te ontstaan op het circuit. Ruben zet uiteindelijk de 4e snelste tijd neer en Rianne de 9e.

Tijdens de start van de eerste race komen beide Lohuis Autosport coureurs goed weg. Net als in de kwalificatie begint de race in de regen. Hierdoor zijn er diverse glij en slippartijen wat de nodige spanning oplevert. Ruben is voorin druk in gevecht met zijn concurrenten en weet door een fout van een ander de koppositie over te nemen en passeert als eerste de finish. Door de natte en gladde omstandigheden heeft Rianne moeite om de rest bij te houden en besluit om haar eigen tempo op te pakken en er zoveel mogelijk van te leren. Door een stuurfoutje raakt Rianne in de spin en passeert daardoor als laatste de finish.

Race twee lijkt dan eindelijk een droge race te worden. Tijdens de opwarmronde begint het toch weer te regenen en naarmate de wagens dichter bij de startgrid komen, komt er steeds meer water op de baan. Wederom een “natte” race. Bij de start heeft Ruben veel last van spinnende wielen en moet direct twee plaatsen toegeven aan zijn concurrenten. Rianne lijkt de regen de baas te worden en heeft wel een goede start en vind de aansluiting bij de rest. In de derde ronde vliegen enkele Volvo’s uit een andere klasse uit de bocht en de paarse vlaggen gaan uit, code 60. Niemand mag sneller dan 60 km/u. Na ongeveer twee rondes is de situatie weer veilig en zijn de groene vlaggen weer te zien, de race wordt vervolgd. Ruben kan zijn concurrenten in de resterende tijd niet meer voorbij komen en finisht als derde, Rianne begint steeds snellere rondetijden te noteren en komt als laatste maar zonder fouten langs het zwart-wit geblokt!

Beide coureurs zijn tevreden over hun prestaties. Ruben: “Vandaag heb ik goede races gereden, op dit moment geef ik maar 1 punt toe op mijn grootste concurrent.” De totale voorsprong van Ruben bedraagt op dit moment 39 punten in het algemeen klassement. “Wat was het werken, de auto gleed alle kanten op door de vele regen. Ik heb wel eens betere resultaten behaald, maar wat ik vandaag geleerd heb is minstens net zo belangrijk en het komt mijn gevoel met de auto ten goede!” Aldus Rianne Bergman.

De volgende race zal plaats vinden op 7 september a.s. op het TT-circuit van Assen.